Olejek arganowy – płynne złoto prosto z Maroka

Olejek arganowy bardzo często nazywany jest płynnym, marokańskim złotem. Nazwa ta nie ma oczywiście związku z jego wyglądem zewnętrznym, choć niewątpliwie posiada on charakterystyczny, żółty kolor. W przypadku takich produktów jak olejek arganowy cena jest związana przede wszystkim ze specyfiką jego pozyskiwania.

Płynne złoto tylko z Maroka

Cena olejku arganowego jest ściśle związana z jego rodowodem. Drzewo z którego jest ono pozyskiwane, rośnie wyłącznie w Maroku. Co ciekawe, żyje ono około 400 lat a pierwsze owoce wydaje dopiero po około 40 latach, choć zdarza się, że w niektórych przypadkach dopiero po 60-ciu. Sama specyfika wzrostu rośliny, której w Maroku jest stosunkowo niewiele (pustynny klimat) przedkłada się na duży wzrost kosztów. Problemem jest również wydajność.

Niewielka wydajność i wysokie koszty

Pozyskiwanie olejku arganowego jest dosyć kosztowne. Główne znaczenie ma tutaj wydajność z jednego drzewa. Żeby uzyskać 1 litr tego zbawiennego dla zdrowia produktu, potrzebne są zbiory aż z 6 – 7 drzew. Nawet, jeśli weźmie się pod uwagę niskie koszty pracy w Maroku, łączny koszt wytworzenia jednej partii jest bardzo duży, co oczywiście przedkłada się na finalną cenę.

Jak owocuje drzewo arganowe?

Problem ten widać również na przykładzie tego, jak owocuje drzewo arganowe. Podczas zbiorów, z każdego z nich można uzyskać zaledwie 5 – 6 kilogramów samych orzechów. Jak łatwo przeliczyć, aby uzyskać jeden litr oleju, trzeba będzie zatem „przerobić” około 30 – 35 kilogramów orzechów.

Podsumowując, na cenę olejku arganowego wpływ ma przede wszystkim niska wydajność zbioru z jednego drzewa. Nie bez znaczenia jest również to, że rosną one wyłącznie na terenie jednego kraju.

Glinka czerwona – do użytku zewnętrznego i wewnętrznego

Dla większości osób glinka czerwona kojarzy się z produktem o uzdrawiających właściwościach. Sporo w tym twierdzeniu prawdy, zwłaszcza że stosuje się ją zwłaszcza do pielęgnacji skóry. Na szczęście to nie jedyne zastosowanie tej niezwykłej substancji.

Glinka w użytku wewnętrznym

Mało kto wie, że produkt ten można stosować również do użytku wewnętrznego. W tym celu miesza się go z wodą a następnie popija. Oczywiście zawartość substancji czynnej powinna być w tym przypadku relatywnie mała, by uniemożliwić ewentualne zatrucie organizmu. Wybierając glinkę czerwoną do użytku wewnętrznego, warto się zaznajomić z proponowanymi proporcjami użycia. Dopiero potem należy ją zastosować. Pomoże ona w skutecznym oczyszczeniu organizmu z toksyn.

Glinka w użytku zewnętrznym

Glinka czerwona może być również wykorzystywana do użytku zewnętrznego. Żeby było ciekawiej, można do niej dodać szereg substancji pomocniczych. Przykładowo mieszanina glinki i wody (w znacznie większych proporcjach) może być ubogacona olejkiem arganowym. Dzięki niemu, substancja ta zyska dodatkowe właściwości pielęgnacyjne i – co równie ważne – bardzo dobrze utrzyma się na powierzchni skóry. W ten sposób można stworzyć np. maseczki lecznicze, których właściwości będą zbliżone do produktów kupowanych w sklepach.

Podsumowując, glinkę czerwoną można wykorzystywać w różnych zastosowaniach, aczkolwiek najlepiej jej roztwór nakładać bezpośrednio na skórę. Stosowanie jej do użytku wewnętrznego, powinno być poprzedzone konsultacją z lekarzem.

Własnoręcznie zrobione mydło idealnym prezentem od serca?

Kosmetyki i inne produkty używane do pielęgnacji ciała stanowią ponadczasowy pomysł na prezent i zajmują jedno z czołowych miejsc na listach zakupów prezentów na każdą okazję. Jednocześnie coraz chętniej kupowane są kosmetyki naturalne. Coraz więcej osób docenia też prezenty zrobione własnoręcznie, które stanowią wspaniały sposób wyrażenia uczuć.

Poszukując oryginalnego pomysłu na własnoręcznie wykonany prezent, warto rozważyć przygotowanie jedynego w swoim rodzaju mydła dla bliskiej osoby. Jest to zachwycający prezent, który zadowoli niemal każdego. Podstawą takiego mydła jest masa glicerynowa znana także jako baza mydlana czy masa mydlana.

Liczba oferujących bazę mydlaną sklepów stale się powiększa, gdyż sztuka sporządzania mydeł cieszy się coraz większą popularnością i jest świetnym pomysłem na ciekawe, a przy tym niezwykle pożyteczne hobby. Osobom chcącym kupić produkt, jakim jest baza mydlana sklep (https://mydlasie.pl/pl/p/Baza-mydlana-SLS-FREE-/176 ) posiadający ją w swojej ofercie znaleźć jest nieraz niezwykle często, jednak w przypadku bezowocnych poszukiwań w sklepach stacjonarnych można skorzystać z rozwiązania, jakim jest zakup bazy mydlanej przez internet.

Przed wykonaniem mydła, dobrze jest wiedzieć, jakie zapachy osobie obdarowywanej kojarzą się szczególnie przyjemnie. Świetnym pomysłem jest też sporządzenie mydła o zapachu będącym ważnym elementem, jakieś wspólnej historii i wspomnień osoby obdarowującej i obdarowywanej. Po wyborze zapachu do bazy mydlanej dodać można olejki eteryczne, a także różnego rodzaju inne substancje.

Tego typu własnoręcznie zrobione prezenty są w ostatnim czasie niezwykle modne i z całą pewnością sprawią radość bliskim, gdyż włożony jest w nie wysiłek i dusza osoby obdarowującej.

Jak wybierać najlepsze półprodukty kosmetyczne?

W ofercie wielu producentów znajdziemy szeroki wybór półproduktów kosmetycznych i to zarówno takich do bezpośredniego stosowania, jak i tych do produkcji własnych kosmetyków.

Przeszukując oferty sklepów z półproduktami kosmetycznymi, warto szukać tych najlepszych jakościowo, sprawdzonych, naturalnych, które zostały otrzymane na bazie składników roślinnych. Zwróćmy uwagę czy wszystkie wybierane półprodukty kosmetyczne posiadają odpowiednie certyfikaty, które oprócz tego, że potwierdzają bezpieczeństwo ich stosowania, to jeszcze nie zawierają szkodliwych substancji.

Jakie półprodukty kosmetyczne możemy wykorzystać do własnych kosmetyków?

W ofertach producentów znajdziemy jednorodne surowce kosmetyczne, jak i kompletne zestawy do samodzielnej produkcji. Laikom zdecydowani łatwiej będzie przygotować kosmetyk na podstawie gotowych zestawów surowców. Surowce te są tak dobrane, abyśmy mieli pewność, że postępując zgodnie z dołączoną instrukcją wytwarzania własnego kosmetyku, wszystko się uda i będziemy zadowoleni z otrzymanego kosmetyku. Wraz z nabywaniem wprawy w tworzeniu nowych formulacji kosmetycznych, możemy stopniowo zastępować poszczególne składniki według własnych potrzeb.

W kosmetykach powinniśmy wykorzystywać różnego rodzaju surowce, w zależności od potrzeb naszej skóry czy włosów. Doskonale sprawdzają się różnego rodzaju masła kosmetyczne-idealne do pielęgnacji skóry i włosów (m.in. masło shea, awokado czy mango). Każdy z tych surowców można stosować też samodzielnie np. jako masło do ciała. Do wykonywania własnych kosmetyków przydadzą się też olejki zapachowe, olejki eteryczne czy oleje kosmetyczne (np. kokosowy, arganowy, z pestek malin lub winogron). W postaci półproduktów dostaniemy również np. naturalne glinki.

Jedno jest pewne, każdy, kto chce samodzielnie przygotowywać własne kosmetyki z półproduktów, ma w czym wybierać.

Uniwersalny krem do twarzy, czyli jak przygotować własne kosmetyki naturalne?

Własnoręcznie przygotowywane kosmetyki naturalne, mają jedną, istotną zaletę. Wszystkie zawarte w nich składniki zawierają maksimum składników odżywczych i co ważne – nie są one przetworzone, co jeszcze bardziej zwiększa ich zdolności odżywcze.

Jak przygotować naturalny kosmetyk?

Kosmetyk organiczny domowej roboty można przygotować stosunkowo łatwo. Należy jednak pamiętać, że najprostsze metody nie przedłożą się na efekt w postaci zaawansowanych rozwiązań. Oto krótki przepis na prosty (i jakże odżywczy) kosmetyk w postaci uniwersalnego kremu do ciała.

Na początek masło shea

Przygotowanie prostego kosmetyku do twarzy należy rozpocząć od podgrzania w kąpieli wodnej masła shea. Produkt ten sam w sobie jest naturalnym kosmetykiem, ale w tej konfiguracji można rozszerzyć jego działanie o dodatkowe, ważne dla skóry substancje. Proces podgrzania powinien trwać krótko i to do momentu, w którym ulegnie ono rozpuszczeniu.

Oleje i olejki

Kolejnym składnikiem powyższego kosmetyku, powinny być oleje. Tutaj występuje pełna dowolność. Można dodać np. olej arganowy, bądź ze słodkich migdałów. Sprawi on, że skóra będzie lepiej natłuszczona, co będzie szczególnie ważne w okresie zimowym. Gdy już obydwa składniki zostaną odpowiednio zmieszane, warto dodać kilka kropel olejku eterycznego, który podkreśli aromat przygotowanego produktu.

Najważniejsze na koniec!

Na koniec, własnej produkcji kosmetyk organiczny musi zostać przelany do osobnego słoiczka, w którym powinien on zostać delikatnie schłodzony. Od tego momentu, może być on nakładany na twarz.

Podsumowując, kosmetyki organiczne produkowane w domu, nie muszą mieć zbyt rozbudowanego składu. Wystarczy, że odpowiednio nawilżą i odżywią skórę. Jeśli nie mamy pewności, warto skorzystać ze sprawdzonego dostawcy jak https://ecoandwell.pl/.

Co to takiego hydrolat z oczaru

W dziedzinie kosmetyków naturalnych coraz bardziej popularne stają się hydrolaty. Hydrolaty inaczej zwie się wodami kwiatowymi. Nie mają one jednak nic wspólnego z wolą toaletową, która ma swoje zastosowanie zapachowe. Hydrolaty są produktem ubocznym w produkcji olejków zapachowych i mają przede wszystkim pielęgnacyjne właściwości. Do niedawna były uważane za kosmetycznie nieprzydatne. Dzisiaj wiele kobiet nie wyobraża sobie pielęgnacji bez swojego hydrolatu.

Hydrolat z oczaru

Jedną z popularniejszych wód kwiatowych jest hydrolat z oczaru. Oczar wirgilijski jest krzewem pochodzącym z Ameryki Północnej. Mieszkańcy Ameryki znali już od wieków dobroczynne działanie rośliny, którą ochrzcili mianem złota indian. Ekstrakt z liści i kory tego krzewu znajduje szerokie zastosowanie w kosmetologii i medycynie. Hydrolat z oczaru stanowi wspaniałą alternatywę dla toniku i różnych specyfików do demakijażu. Jego potencjał pielęgnacyjny sprawia, że doskonale sprawdza się też w łagodzeniu podrażnień po goleniu, oparzeń. Niektórzy dodają hydrolat z oczaru do różnego rodzaju maseczek. Można też go użyć w charakterze wcierki do włosów. Posiada bardzo delikatne działanie na skórę. Złagodzi i wyciszy podrażnienia. Zminimalizuje zaczerwienienie. Posiada antybakteryjne i antyseptyczne działanie w związku z czym posiadacze skóry łojotokowej i trądzikowej mogą go używać bez obaw. Hydrolat z oczaru pachnie w dość charakterystyczny sposób, więc łatwo go rozpoznać po zapachu, a przy tym jest to woń niezwykle subtelna.

Profesjonalne kosmetyki do włosów – czy warto je wybierać?

Na półkach drogerii czy nawet aptek znajduje się ogromny wybór kosmetyków do włosów. Wydaje się więc, że nie trzeba już szukać niczego innego, gdyż idealne dla siebie produkty można z powodzeniem znaleźć wśród tego, co oferują takie miejsca. Jednak jeśli ma się większe wymagania, może się okazać, że produkty te są za słabe.

Continue Reading „Profesjonalne kosmetyki do włosów – czy warto je wybierać?”