Perz właściwy – pożyteczny chwast

W przyrodzie istnieje wiele roślin, powszechnie uważanych za najzwyklejsze chwasty, a w rzeczywistości będących skarbnicą niezwykle cennych leczniczych substancji. Do takich wartościowych darów natury należy Elymuns repens, czyli pospolity perz. Zna go chyba każdy rolnik i właściciel przydomowego ogródka. Zazwyczaj to niepozorne ziółko jest traktowane jak uprzykrzony intruz i bezlitośnie usuwane z pól czy grządek…

Doktor perz

W fitoterapii jako surowiec zielarski od wieków są wykorzystywane bujnie rozgałęzione kłącza perzu. Obfitują one w niezliczone wartościowe składniki. Oto najważniejsze z nich:

  • polisacharydy, przede wszystkim inulina, czyli rodzaj błonnika, który korzystnie wpływa na mikroflorę jelitową, stymuluje układ odpornościowy do efektywniejszej pracy, a ponadto zwiększa przyswajalność niektórych pierwiastków śladowych, zwłaszcza wapnia, magnezu i cynku
  • witamina C oraz komplet witamin z grupy B
  • inozytol, czyli związek organiczny o cechach podobnych do witamin (bywa też zwany witaminą B8) – dzięki jego zawartości, kłącze perzu może regulować poziom glukozy we krwi, poprawia funkcjonalność tarczycy, pomaga przy wszelkich dysfunkcjach hormonalnych
  • makro- i mikroelementy, szczególnie krzem, wskutek czego przetwory z perzu służą kościom, zębom, włosom, paznokciom i skórze, toteż mogą być znakomitym środkiem upiększającym

Ponadto perz działa moczopędnie, zatem przydaje się np. przy problemach z nerkami. Jest również naturalnym specyfikiem oczyszczającym – usuwa z organizmu wszelkie toksyny. Jakby tego było mało, potrafi zapobiegać miażdżycy, bowiem normuje parametry cholesterolu.

Zjesz perz?

Dawniej, w okresach klęsk głodowych, kłącza perzu wykopywano z ziemi, czyszczono i gotowano jak jarzynę (substytut ziemniaków) albo suszono, mielono na drobny pył i używano zamiast mąki. Jak większość chwastów (z pokrzywą i mniszkiem na czele) perz jest rośliną jadalną. Może warto czasem pójść w ślady przodków i skusić się na kulinarne eksperymenty z udziałem wszechstronnego zioła? Czy ktoś potrafiłby upiec ciasto na bazie zmielonego perzu?